رئیس پژوهشکده علوم بهداشتی جهاد دانشگاهی: عدالت، میزان و معیار برای شناخت تفکر و اندیشه اسلامی است

۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۵ | ۰۰:۰۰ کد : ۷۴۷۰ ستادی
تعداد بازدید:۲۴۹
رئیس پژوهشکده علوم بهداشتی جهاد دانشگاهی: عدالت، میزان و معیار برای شناخت تفکر و اندیشه اسلامی است

رئیس پژوهشکده علوم بهداشتی جهاد دانشگاهی گفت: عدالت شریف‌تر و افضل‌تر از جود و بخشندگی است.

به گزارش روابط عمومی جهاد دانشگاهی لرستان، دکتر علی منتظری مقدم در بزرگداشت استاد شهید مرتضی مطهری که در محل سالن شهید آوینی مجتمع فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان برگزار شد، با تبریک روز معلم و استاد با بیان اینکه آنچه از انسان باقی می‌ماند همان توسل و تمسک به جوهر آدمیت است که می‌تواند امتیاز برای فرد تلقی شود، اظهار کرد: همه ما در مسیر آدم و انسان شدن باید قدم برداریم و الگوهای بزرگی را که در جامعه، فرهنگ، آموزه‌های دینی و ملی داشتیم الگو قرار دهیم و قدم در جای پای آنان بگذاریم و توشه‌ای برای خود و دیگران فراهم کنیم.

منتظری با اشاره به مقوله‌های آزادی و عدالت در آثار و اندیشه‌های استاد شهید مطهری گفت: باید جوانان به آثار استاد مطهری رجوع کنند، درست است که مسائل، موضوعات و گرفتاری‌های جدید پیش آمده و باعث شده که از جوهر و گوهرهای خودمان فاصله بگیریم اما هر موقع رجوع کنیم از این اندیشه‌ها و گوهرها بهره‌مند خواهیم شد.

عضو هیأت علمی جهاد دانشگاهی کشور با بیان اینکه استاد شهید مطهری در یکی از سخنرانی‌های خود در مورد انقلاب و آینده انقلاب مطالبی را مطرح و به بحث آزادی پرداختند، افزود: دو نوع آزادی داریم یکی آزادی حیوانی و دیگری آزادی انسانی است، آنچه در اندیشه‌های اسلامی و مکاتب مقدس در نظر گرفته شده آزادی انسانی بوده و الا بعید است آزادی حیوانی مد نظر و مطلوب نباشد.

منتظری‌ تفاوت انسان بر سایر جانداران را قوه تفکر و اندیشه انسانی دانست و با تأکید بر اینکه درباره آزادی عقیده و تفکر آنچه که باید به آن تمسک بجوییم آزادی تفکر است نه آزادی عقیده، تصریح کرد: قوه تفکر قوه امتیازبخشی انسان‌هاست که سایر موجودات از این امتیاز بهره‌مند نیستند.

رئیس پژوهشکده علوم بهداشتی جهاد دانشگاهی کشور ادامه داد: تمام قدرت و خلاقیت انسان به خاطر داشتن تفکر است و باید به آزادی تفکر و اندیشه پایبند بود و آن را ترویج داد.

منتظری با بیان اینکه شهید مطهری در فرمایشاتش به رئیس وقت دانشکده الهیات و معارف دانشگاه تهران اظهار می‌کند باید به منظور رعایت آزادی تفکر یک کرسی را در دانشگاه راه‌اندازی و بخشی را به اعتقادات مارکسیستی اختصاص داد، افزود: در جمهوری اسلامی باید چنین مواردی وجود داشته باشد تا انسان‌ها آزادانه اندیشه خود را بیان کنند.

وی بیان کرد: آزادی تفکر و اندیشه همراه با صداقت و به دور از نفاق و دورویی یکی از وجوهی است که شهید مطهری برای نظام و انقلاب اسلامی ترسیم کرده و شواهد زیادی از تاریخ اسلام و آیات قرآن برای این گواه خود مطرح می‌کنند.

منتظری با اشاره به اینکه پیام استاد شهید مطهری در سخنرانی‌اش پیرامون مسأله آزادی این است که آزادی در تفکر و اندیشه وجود دارد اما در فریبکاری، نفاق و دورویی ممنوع است، خاطر نشان کرد: چنانچه بخواهیم جامعه‌ای شکوفا داشته باشیم باید به آزادی تفکر و اندیشه احترام بگذاریم نه به اعتقادات باطل و خرافات.

عضو هیأت علمی جهاد دانشگاهی کشور با تأکید بر اینکه اعتقادات باطل و خرافات محصول خود را دارد، بیان کرد: اعتقاد به خرافات، تحجر و ولنگاری را به وجود می‌آورد و ما را دچار انحراف می‌کند.

منتظری در بخش دیگری از سخنانش به مسأله عدالت از دیدگاه استاد مطهری اشاره کرد و گفت: استاد مطهری شخصیت امام علی(ع) و عدالت موردنظر ایشان را بحث می‌کند و معتقد است که عدالت خودش در تفکر اسلامی موضوعیت دارد و اگر چیزی را دیدید عادلانه نیست، پس اسلامی نیست.

وی با تأکید بر اینکه عدالت معیار و شاخص تفکر اسلامی است، یادآور شد: عدالت، میزان و معیار برای شناخت تفکر و اندیشه اسلامی است.

رئیس پژوهشکده علوم بهداشتی جهاد دانشگاهی با اشاره به حدیثی از امام علی(ع) مبنی بر اینکه عدالت شریف‌تر و برتر است یا جود و بخشندگی، افزود: استاد مطهری در این‌باره توضیح می‌دهند که انسان به طور طبیعی فکر می‌کند بخشندگی و جود بهتر است اما امام علی(ع) می‌فرمایند عدالت شریف‌تر و افضل‌تر از جود و بخشندگی است.

وی با بیان اینکه دو دلیل مهم اینکه عدالت شریف‌تر است به خاطر این است که عدالت امور را در مجرای طبیعی قرار می‌دهد اما بخشندگی به عنوان یک صفت امور را از جریان طبیعی خود خارج می‌کند، ادامه داد: عدالت قانون و راهبردی عام است در حالی که جود کاربردی خاص است، با اجرای عدالت اجتماع بهره‌مند می‌شود اما از جود و بخشش چند نفر به طور خاص بهره‌مند می‌شوند و این نشان می‌دهد که چقدر اجتماع و جامعه در اندیشه و نگاه اسلامی اهمیت دارد.

عضو هیأت علمی جهاد دانشگاهی کشور افزود: عدالت بسان یک تنه درخت است در حالی که جود و بخشندگی مانند شاخه است، یکی رکن است و دیگری مثل زیور و زینتی است که به این رکن اضافه شده است.

منتظری با اشاره به اینکه چنانچه عدالت در اجتماعی جاری و ساری باشد در بسیاری از حوزه‌ها می‌توانیم دستاوردهای مهمی را داشته باشیم، یادآور شد: برخی از اساتید و روحانیون نگران هستند که وضع جامعه به سمت مطلوب پیش نمی‌رود؛ اگرچه این نگرانی‌ها درست است اما ریشه اصلی آن به خاطر دوری از عدالت است.

رئیس پژوهشکده علوم بهداشتی جهاد دانشگاهی کشور خاطرنشان کرد: اگر عدالت در جامعه حکمفرما شود بسیاری از مسائل جامعه در جهت درستی حرکت خواهد کرد و این نکته مهمی است که از آن غافل هستیم.

وی ادامه داد: چنانچه هر چیزی در جای خود نباشد جامعه به مابه‌ازای فرهنگی، سیاسی و اجتماعی دچار می‌شود.

عضو هیأت علمی جهاد دانشگاهی کشور با تأکید بر اینکه عدل و اقامه عدالت در جامعه وضعی بسیار بسیار روشن، وسیع و وثیقی دارد، تصریح کرد: اندیشمندانی مانند شهید مطهری که در معارف اسلامی غوطه‌ور بودند و سیر کردند به این نتیجه رسیدند که عدالت خود موضوعیت دارد و اگر می‌خواهیم بدانیم چیزی اسلامی هست یا نیست باید با معیار عدالت سنجنده شود.

منتظری با اشاره به اینکه به خاطر دوری از عدالت در بسیاری از مسائل فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی جامعه هزینه‌ها پرداخت می‌کنیم، بیان کرد: چنانچه عدالت در جامعه اقامه شود شاهد هیچکدام از این ناهنجاری‌ها نخواهیم بود.

عضو هیأت علمی جهاد دانشگاهی کشور با تأکید بر اینکه باید فرصت برابر را برای همه آحاد جامعه اعم از جوان، سالمند، میانسال، زن و مرد، اقلیت‌های مذهبی، شیعه و سنی ایجاد کنیم، تصریح کرد: وقتی از عدالت صحبت می‌کنیم به معنای عام و وسیع کلمه صحبت می‌کنیم چراکه با اجرای عدالت بسیاری از ناهنجاری‌هایی که امروز در حوزه‌های مختلف با آن دست به گریبان هستیم حل می‌شود.

منتظری اظهار کرد: درست است که خانواده نقش تربیتی در جامعه دارد اما چنانچه پدر و مادر خانواده با مشکلات اقتصادی مواجه باشند انتظار تربیت مطلوب کمتر خواهد شد. اگر چه همین خانواده‌ها شرافتمندانه موفقیت‌هایی را هم داشته‌اند اما در کلیت انتظار صحیحی نیست.

وی با اشاره به اینکه آیا در بحث آموزشی توانسته‌ایم فرصت‌های برابر برای واجب‌التعلیم‌ها فراهم کنیم؛ چرا باید برخی افراد هزینه دبیرستان فرزندانشان 7 میلیون باشد، ادامه داد: براساس قانون اساسی تحصیلات از ابتدایی تا پایان دانشگاه رایگان است مگر اینکه در رشته‌هایی به خودکفایی برسیم.

منتظری با بیان اینکه آیا این دانشگاه‌هایی که پولی هستند با این گزاره قانون اساسی سنخیت دارند؟ اضافه کرد: طبیعی است که نابرابری، بی‌عدالتی و تقسیم مناصب از همین جاها شروع شده است و ملاحظه می‌کنید که این موارد به صورت ناهنجاری‌های فرهنگی، سیاسی و اجتماعی در جامعه بروز پیدا می‌کنند و ده‌ها برابر هزینه می‌شود تا کارگروه‌ها و کمیسیون‌هایی را تشکیل دهیم تا این مشکلات را حل کنیم.

رئیس پژوهشکده علوم بهداشتی جهاد دانشگاهی کشور افزود: امروز بسیاری از ناهنجاری‌هایی که در حوزه فرهنگی و اخلاقی رخ می‌دهد ناشی از ناهنجاری‌های سیاسی و سیاستمدارانی است که سیلی به گوش فرهنگ زدند.

وی با اشاره به حدیث 26 از کتاب 40 حدیث امام خمینی(ره) گفت: در تعبیر این حدیث ارزش و جایگاه عالمان، دانشمندان، پیروان و رهروان علم قدم گذاشتن بر بال فرشتگان است و شهید مطهری یکی از نمونه‌های بارز این عالمان هستند.

 


نظر شما :