برگزاری همایش ملی سیره علوی توسط جهاددانشگاهی واحد لرستان
همایش ملی سیره علوی روز پنجشنبه یازدهم دیماه در سالن همایشهای دانشگاه فرهنگیان به همت جهاددانشگاهی واحد لرستان در خرم آباد برگزار شد.
در ابتدا این همایش با تلاوت آیاتی چند از کلام الله مجید و پخش سرود ملی جمهوری اسلامی ایران آغاز گردید.سپس سیدعلی نادر دهقانی، رئیس جهاددانشگاهی ضمن خوشامدگویی به مدعوین محترم بیان کرد: این همایش ابتکاری است که توسط دانشگاههای استان برگزار میشود که امسال متولی آن جهاددانشگاهی استان شد که از همان ابتدا ستادی تشکیل و کار اجرایی آن در قالب 4 کمیته پیگیری و در مجموع با انجام فعالیتهای تبلیغی و راهاندازی سایت اطلاعرسانی 4000 پوستر به سراسر کشور ارسال شد.
دکتر دهقانی ادامه داد: 118 مقاله از سراسر کشور به دبیرخانه ارسال که بعد از داوری اولیه توسط هیأت علمی دانشگاههای استان و کمیته های ملی 98 مقاله به مرحله بعدی راه یافتند و در مرحله دوم از این تعداد 24 مقاله برتر شناخته شد. رئیس جهاددانشگاهی استان با بیان اینکه از این تعداد مقاله برتر 12 مقاله برگزیده شده است، افزود: امروز از میان این مقالات 3 مقاله برتر انتخاب خواهد شد.
دهقانی خاطرنشان کرد: از ویژگیهای همایش در این دوره، راهاندازی سایت همایش بوده که در دورههای بعد نیز میتوان از آن استفاده کرد. همچنین در این دوره کتاب مجموعه مقالات همزمان با برگزاری همایش به چاپ رسید. وی یادآور شد: پژوهشگاه امام علی (ع) و علوم انسانی جهاددانشگاهی در این دوره با همایش همکاری داشتند و سطح مقالات رسیده به نسبت سنوات گذشته بهتر بوده است.
در ادامه پیام آیتالله ابوالقاسم خزعلی دبیرکل بنیاد بینالمللی غدیر به ششمین همایش ملی سیره علوی، قرائت شد . در این پیام وی اظهار کرده است: در زمانیکه جهان بیش از هر برهه دیگری به سیره امیرالمومنین(ع) و آموزههای علوی محتاج است هرگونه اندیشهورزی و تلاش علمی در جهت ترویج و تبلیغ حقیقت اسلام ناب و تربیت نسل جوان حکم جهاد فیسبیلالله را دارد.
دبیرکل بنیاد بینالمللی غدیر در ادامه این پیام گفته است: در شرایطی که انقلاب اسلامی چنان خورشیدی درخشان با احتزاز در آوردن پرچم علوی، نویدبخش آیندهای روشن برای جهانیان شده است و زمانیکه کفر، شرک و نفاق در مقابله با انقلاب اسلامی جبهههای وسیع را گشوده است پژوهش و کار فرهنگی جهت ترویج حقیقت اسلام بهمانند جهاد در راه خدا است.
آیتالله خزعلی بیان کرده است: اینجانب از اقدامات و فعالیتهای که بهویژه در طول چندسال اخیر با الهام از رهنمودهای حکیمانه رهبرمعظم انقلاب در جهت تبیین و تشریح فرهنگ غنی غدیر و توسعه و تعمیق سیره علوی در داخل و خارج از کشور انجام شده است، بسیار خرسندم و تشکر میکنم و امیدواریم برگزاری چنین همایشی که نشان از بصیرت و معرفت بالای مردمان دیندار و مذهبی آن سامان دارد، سرلوحه التزام به سیره علوی باشد.
سپس در ادامه حجتالاسلام والمسلمین سیداحمد میرعمادی، نماینده ولیفقیه در استان، گفت: باتوجه به نامگذاری شعار سال به «اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی» از طرف مقام معظم رهبری، یکی از مباحث دقیق و ارزشمند که میتوان به آن اشاره کرد بحث ارزشهای فرهنگی است که از جایگاه ویژهای برخوردار است.
وی با اشاره به اینکه در پنج سال حکومت امام علی(ع) مسائل متعددی مانند مسائل سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و تربیتی مطرح بوده است، عنوان کرد: این مباحث میتواند بهعنوان یک مکتب و الگوی کامل و جامع برای بشریت مطرح باشد.
حجتالاسلام میرعمادی، با اشاره به اینکه ارزشهای فرهنگی سیره علوی چند بُعد دارد، اظهار کرد: احقاق حقوق مردم، خدمت به خلق خدا، احقاق حق و دفع باطل، حرکت جامعه به سوی پیشرفت و عدالت از مهمترین ارزشهای فرهنگی است که در پذیرش حکومت از سوی حضرت علی(ع) مطرح است.
نماینده ولیفقیه در استان لرستان، با بیان اینکه نمونههای زیادی در طول تاریخ وجود دارد که هرکدام گوشهای از فرهنگ علوی را نشان میدهند، تصریح کرد: همان ابتدای حکومت امام علی(ع) که مردم به درب منزل او آمده و از او خواستند حکومت ظاهری را بپذیرد که امام(ع) در پاسخ به این درخواست آنها گفت: به خدا سوگند، اگر خدا از علما عهد و پیمان نگرفته بود که در برابر شکمپارگی و پرخوری ستمگران و گرسنگی مظلومان سکوت نکنند، مهار شتر خلافت را به کوهان او انداخته و رهایش میکردم.
حجتالاسلام میرعمادی، با اشاره به اینکه در سال 36 ه.ق زمانی که به منطقه زیقار رسیدند و برای جنگ صیفین آماده میشدند درحال وصله کردن کفشهایش بود و به یکی از یاران خود به نام ابن عباس گفت که این کفشها چقدر ارزش دارند، او گفت: هیچ ارزشی ندارند، امام علی(ع) در پاسخ به او گفت: به خدا قسم همین کفش که در نزد شما بیارزش است از حکومت شما برای من برتر است مگر آنکه حق را به صاحب حق برسانم و حقی را بپا دارم، یا بلایی را دفع کنم، که این نشان دهنده ارزش فرهنگی در حکومت امام علی(ع) است.
نماینده ولیفقیه در استان لرستان، با بیان اینکه امام علی(ع) برای انتخاب افراد برای مسئولیتها معیارهایی مانند، ایمان، تعهد، علم، آگاهی، تخصص، کفایت، توانایی برانجام کار، لیاقت و شایستگی داشت، خاطرنشان کرد: این امام همام میفرماید: سزاوارترین اشخاص برای مسئولیت کسی است که داناترین و قویترینشان باشد و با دانایی و کفایت بر انجام مسئولیت خود توانایی داشته باشد.
وی، ادامه داد: در نامهای که امام(ع) به مالک اشتر نوشته است و در منشور حکومتی خود آورده است که ای مالک تقوا، دینداری، نجابت، پاکدامنی، سابقه، تدبیر و سلامت نفس را در انتخاب نفرات برای مسئولیتهای حکومتی و مردمی معیار خود قرار بده.
حجتالاسلام میرعمادی، با اشاره به اینکه امام علی(ع) در حدیثی دیگر میفرماید: آفت کارها، حکومت و مسئولیت عجز و ناتوانی مسئولان است، تأکید کرد: این نشاندهنده این است که افرادی را که میدانیم صلاحیت انجام کاری را دارند بر سر مسندی قرار دهیم و به آنها اطمینان کنیم.
نماینده ولیفقیه در استان لرستان، با بیان اینکه بخشی از ارزشهای فرهنگی سیره علوی جنبه اجرایی دارد، اظهار کرد: مصداق آن مبارزه با فساد است که تأکید بر نظارت الهی و مردمی، جلوگیری از ناهنجاریهای اجتماعی و سوءاستفاده از بیتالمال است که از اصول و ارزشهای فرهنگی ثابت در سیره امام علی(ع) است.
وی در ادامه به برخورد امام علی (ع) با اشعث بن قیس در راستای مبارزه با فساد، تبعیض و بیعدالتی در جامعه اشاره و تصریح کرد: مبارزه با فساد و تبعیض و بیعدالتی عزم جدی میطلبد.
حجتالاسلام میرعمادی ادامه داد: برانگیختن خردها، مبارزه با سنتهای باطل، مبارزه با شیوههای هنجار و هنجارشکن، مبارزه با روشهای ناشایست و تاکید بر روشهای پسندیده و روشهای بایسته بهعنوان بخشی از مباحثی مربوط به فرهنگ عمومی در سیره علوی است که در راستای توسعه فرهنگ عمومی باید مدنظر قرار بگیرد.
امام جمعه خرمآباد با بیان اینکه آموزش و پرورش بر آب و نان مردم تقدم دارد، به احادیثی از امام علی (ع) با این مضمون که قیمت و ارزش هر انسانی به آن استحکام و اتقان کاری است که او انجام میدهد، علم ریشه همه خوبیهاست، خاطرنشان کرد: عدالت و پیشرفت، دانایی و عدالت ریشه همه خوبیهاست و جهل و نادانی، تبعیض و ظلم ریشه همه بدبختیهاست.
نماینده ولیفقیه در لرستان در خاتمه با تقدیر از دستاندرکاران همایش ملی سیره علوی گفت: این همایش علمی و معنوی با توجه به نامگذاری سال به نام «اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی» گامی در راستای نهادینه شدن سیره علوی در جامعه است که امید است بتوان ارزشهای فرهنگی در سیره امام علی (ع) را در قالب این همایشها به مردم معرفی کنیم.
همچنین در ادامه حجت الاسلام موسوی کاشانی یکی از فضلای دفتر مقام معظم رهبری اظهار کرد: برگزاری همایش ملی سیره علوی ابتکار و قدم بزرگی در راستای شناخت امام علی(ع) است چراکه شیعه وقتی میتواند ادعا کند شیعه است که امام علی(ع) را بهدرستی بشناسد.از فضلای دفتر مقام معظم رهبری تصریح کرد: زندگی امام علی(ع) به سه دوره تقسیم میشود، اولین دوره آن از 10 سالگی تا 33 سالگی آن حضرت است که این دوره، دوره ایثار امام علی(ع) است.
حجتالاسلام موسوی اضافه کرد: در این دوره امام علی(ع) در غزوهها و سریههای مختلفی شرکت شد و علاوه بر این در مکه نیز حضور مهمی داشت و توانست همه ترفندها و توطئههای دشمن بر علیه اسلام را به یاری پیامبراعظم(ص) نقش برآب کند.
وی گفت: پیامبراعظم(ص) پیامبر دیروز نیست بلکه وی پیامبر دیروز، امروز و فردای همه اعصار است و دوران پیامبر خاتم پایانی ندارد.
این کارشناس مذهبی افزود: در دوره اول زندگانی امام علی(ع) یعنی از 10 تا 33 سالگی ایشان 300 سریه و بیش از 80 غزوه بهوقوع پیوسته است.دوران دوم زندگانی امام علی(ع) که از 33 سالگی تا 58 سالگی ایشان است، دوران صبر است امام علی(ع) در رابطه با افتادن خلافت به دست دیگران گفته است، مثال و جایگاه من نسبت به خلافت بهمثابه جایگاه میله و ستون وسط چادر و میله وسط سنگ آسیاب است.
وی با بیان اینکه مثال امام علی(ع) در این دوره از زندگی خود بهمانند مادری است که فرزندش را به نامادری سپردهاند، تصریح کرد: امام علی(ع) به مانند یک مادر واقعی نقش خود نسبت به اسلام را ادا کرد وگرنه اثری از اسلام باقی نمیماند.
از فضلای دفتر مقام معظم رهبری با بیان اینکه فرهنگ باید اولویت دولتها باشد و این همواره جزء تاکیدات رهبرمعظم انقلاب است که متاسفانه در اکثر دولتها به این مهم توجه نشده است، اضافه کرد: ما وظیفه داریم امام علی(ع) را بهخوبی بشناسیم و راه شناخت امام علی(ع) و وابستگی به ایشان با زیارت، توسل، مطالعه کتاب، دقت در فرمایشات و احادیث آن حضرت است.
حجت الاسلام موسوی مطالعه کتاب نهجالبلاغه را گامی در راستای شناخت امام علی(ع) دانست و اظهار کرد: باید با مطالعه نهجالبلاغه مطالب تازه و نو را از این کتاب دینی استخراج و به مردم معرفی کرد و علاوه بر این از قرآن و اهلبیت(ع) نیز کمک بگیریم.
در ادامه همایش بعد از پذیرایی از مدعوین محترم پانل اول همایش برگزار شد که در این پانل سه مقاله برگزیده ارائه گردید و بعد از جمع بندی پانل اول توسط کمیته علمی مدعوین به اقامه نماز و صرف نهار دعوت شدند و سپس پانل دوم و سوم همایش آغاز و بعد از ارائه نه مقاله و جمع بندی این پانلها دکتر سیدعلی نادر دهقانی رئیس جهاددانشگاهی به جمع بندی پایانی همایش پرداخت و در پایان از برگزیدگان این همایش تقدیر به عمل آمد.
نظر شما :