تبدیل آموزه‌های نظری سیره‌ علوی به‌ الگوی رفتاری؛ دانشیار دانشگاه لرستان: سیره علوی در متن زندگی آحاد مردم جاری شود

۲۸ مهر ۱۳۹۳ | ۰۰:۰۰ کد : ۷۱۹۰ فرهنگی
تعداد بازدید:۲۴۸
تبدیل آموزه‌های نظری سیره‌ علوی به‌ الگوی رفتاری؛ دانشیار دانشگاه لرستان: سیره علوی در متن زندگی آحاد مردم جاری شود

دانشیار تاریخ دانشگاه لرستان گفت: ضرورت دارد از سیره نظری و عملی علوی رهیافت‌هایی برای سبک زندگی جامعه اسلامی در حوزه‌های گوناگون استخراج شود، سپس با ترویج آن در متن جامعه، به‌ تدریج کوشش شود تا سیره علوی در متن زندگی آحاد مردم جاری شود.

جهانبخش ثواقب در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) منطقه لرستان، در رابطه با همایش ملی سیره علوی در پاسخ به سؤالی با این مضمون که به نظر شما محققان و پژوهشگران دینی توانسته‌اند در راستای ترویج فرهنگ و سیره علوی گام‌های مثبتی بردارند و اگر بخواهند در این راستا کار کنند چه باید انجام دهند؟ گفت: پژوهشگران دینی تاکنون در تبیین ابعاد مختلف شخصیتی و سیره علوی اقدامات ارزشمند و فعالیت‌های نوشتاری مهمی در قالب پژوهش‌های نظری شامل کتاب و مقاله و از این قبیل انجام داده‌اند که گام نخست برای آشنایی جامعه با ابعاد گوناگون سیره علوی است.

وی اضافه کرد: خوشبختانه آثار خوبی درباره زندگی امام علی(ع) و سیره عملی و نظری ایشان پدید آمده و در دسترس مشتاقان قرار گرفته است که جای تقدیر دارد، اما در تبدیل این آموزه‌های نظری سیره‌ای و فرهنگ والای علوی به‌نوعی الگوی رفتار زیستی و سبک زندگی که در جامعه به مثابه یک فرهنگ عملی نهادینه شود اقدام بایسته‌ای صورت نگرفته است.

ثواقب اضافه کرد: در این راستا باید از سیره نظری و عملی علوی رهیافت‌هایی برای سبک زندگی جامعه اسلامی در حوزه‌های گوناگون استخراج شود، سپس با ترویج و نهادینه‌سازی آن در متن جامعه، به‌ تدریج کوشش شود تا سیره علوی در متن زندگی آحاد مردم جاری شود.

وی ادامه داد: با این اقدام خطوط اصلی سیاست و حکومت‌داری، روابط اجتماعی، نظام خانواده، اخلاق فردی و اجتماعی، الگوی اقتصاد خانواده و کشور، الگوی درآمد و مصرف، خدمت‌رسانی و فقرزدایی از جامعه، سلامت روحی و روانی، امنیت و آرامش جامعه و مسائل متعدد دیگری را می‌توان از سیره علوی اخذ و در قالب سبک زندگی و رفتاری وارد جامعه اسلامی کرد تا مردم بر این آموزه‌ها زندگی کنند.

این مدرس دانشگاه گفت: در واقع جهت فعالیت‌ها باید به سمت طراحی الگوهای رفتاری از سیره علوی باشد و به‌عبارتی پژوهش‌های کاربردی، برای متن زندگی و سبک زندگی اسلامی باشد.

ثواقب در رابطه با نقش نهج‌البلاغه در گسترش افکار حضرت علی(ع) میان مردم نیز عنوان کرد: بخش عمده‌ای از اندیشه و بینش و نگرش امام علی(ع) و حتی ابعاد شخصیتی و سیره رفتاری ایشان در متن نهج‌البلاغه پیداست.

وی افزود: از آن‌جایی‌که این کتاب شریف نزد بخش وسیعی از مردم مسلمان به‌ویژه شیعیان وجود دارد و با آن مأنوس‌ هستند، از طریق مطالعه این کتاب، با اندیشه‌های حضرت علی(ع) آشنا شده در نتیجه از همین طریق، افکار و اندیشه‌های آن حضرت میان مردم گسترش می‌یابد.

دانشیار تاریخ دانشگاه لرستان ادامه داد: همین حضور نهج‌البلاغه در جامعه و اهمیت آن بوده که در طول تاریخ بزرگان زیادی بر آن شروح ارزشمندی نگاشته‌اند که همین شروح نهج‌البلاغه و کتاب‌ها و پژوهش‌های دیگری که درباره این کتاب شریف انجام شده و در جامعه اسلامی منتشر شده‌اند در پراکندن اندیشه‌های امام علی(ع) در جامعه مؤثر بوده‌اند.

وی در رابطه با ضرورت برگزاری همایش‌های مذهبی مانند سیره علوی اظهار کرد: به لحاظ اهمیت شخصیت امیرمؤمنان(ع) و ضرورت پرداختن به زوایای گوناگون زندگی آن حضرت به‌عنوان یک منبع معرفتی برای جامعه دینی، در کنار نگارش مقاله و کتاب در تبیین سیره نظری و عملی آن حضرت، یکی از راهکارهای ترویج سیره و فرهنگ علوی در جامعه، برگزاری همایش‌های مختلف مذهبی با هدف تبیین ابعاد گوناگون سیره علوی و ترویج آن در جامعه است که می‌تواند این هدف مهم را برآورده کند.

ثواقب تصریح کرد: ضرورت دارد همایش‌های علمی با اهداف معین و با حضور اندیشمندان و پژوهشگران برای تبیین ابعاد فرهنگ و سیره علوی برگزار و رهیافت‌های این همایش‌ها به الگوی رفتاری و سبک زندگی جامعه اسلامی تبدیل شود.

وی گفت: برای برگزاری هرچه بهتر این همایش‌ها باید از تبلیغی و شعاری صرف برگزار کردن آنها پرهیز شود، بلکه ابتدا اهداف هر همایش به‌صورت کارشناسی شده مشخص شود، هر همایش به یکی از ابعاد سیره علوی اختصاص یابد.

این عضو هیئت علمی تشکیل کمیته‌های علمی قوی را لازمه موفقیت این قبیل همایش‌ها دانست و افزود: در دبیرخانه همایش‌ها شورای برجسته پژوهشی و علمی فعالیت مستمر داشته باشد همچنین از اندیشمندان برجسته جهت تبیین ابعاد مختلف سیره علوی بهره گرفته شود.

ثواقب با بیان اینکه لازم است فعالیت گروهی روی موضوعات صورت بگیرد، گفت: مجموعه مقالات همایش‌ها منتشر و در دسترس جامعه قرار بگیرد و علاوه بر این از مباحث نظری ارائه شده در هر همایش، الگوها و اصول رفتاری و عملی استخراج و به‌صورت معیارهایی برای سبک زندگی اسلامی علوی ترویج شود.

این مدرس دانشگاه در رابطه با نقش رسانه‌ها در جلب مشارکت مردم گفت: رسانه‌ها چه نوشتاری و چه صوتی و تصویری و مجازی با مطرح کردن اهمیت و ضرورت آشنایی جامعه با فرهنگ و سیره علوی و ترویج آن در جامعه و نیز با تبلیغات درست و مناسب دراین باره و ترغیب مردم به حضور و مشارکت در برگزاری این‌گونه همایش‌های مذهبی و سپس با ترویج رهیافت‌های این همایش‌ها در متن جامعه می‌توانند نقس مؤثر و مهمی ایفا کنند.

ثواقب یادآور شد: البته رسانه‌ها باید مسئولیت خطیر خود را در این باره به‌خوبی احساس و سپس با انجام این رسالت به آن جامه عمل بپوشند.

 
 

 

 


نظر شما :