معرفی معاونت پژوهشی جهاددانشگاهی واحد لرستان
یکی از اولویت های مهم جهاددانشگاهی واحد لرستان، بسط پژوهش های توسعه ای،کاربردی و گسترش خدمات تخصصی موردنیاز جامعه می باشد. معاونت پژوهشی با هدف ارائه خدمات تخصصی انجام طرح های تحقیقاتی کاربردی و بهره برداری از یافته های علمی در جهت تولید ثروت از فناوری های کسب شده، فعالیت خود را همگام با دیگر واحدهای جهاددانشگاهی آغاز کرد. این معاونت با اتکا به نیروهای متخصصی و متعهد و با بهره مندی از امکانات، گام های اساسی را برای تولید علم و ارائه خدمات تخصصی مورد نیاز سازمان ها و صنایع مختلف برداشته است.
خدمات تخصصی و طرح های تحقیقاتی انجام شده در گروه های پژوهشی جهاددانشگاهی،بر اساس نیاز کارفرما تعریف، طراحی و اجرا گذاشته و مراحل مختلف، توسط کارفرما کنترل و نظارت می شود. کارفرماهای طرف قرارداد این واحد شامل سازمان ها،ارگان های دولتی،نظامی،عمومی و شرکت های خصوصی می باشند. برخی از فعالیت های این معاونت که در قالب مراکز صورت می گیرد عبارت است از:
مرکز خدمات تخصصی GIS جهاددانشگاهی واحد استان لرستان
مرکز خدمات تخصصی GIS در راستای تحقق اهداف و سیاست های جهاددانشگاهی و به منظور بهره وری بیشتر از امکانات و دستاوردهای پژوهشی و کاربردی نمودن این فعالیت ها، در سال 86 آغاز به کار نموده است مهمترین اهدافی که این مرکز دنبال می کند بدین شرح است:
الف: اهداف مرکز:
*ارائه خدمات علمی و تخصصی در جهت شناسایی و حل مشکلات محیطی و ارائه نتایج تحقیقات به شکل موردنیاز
*آمایش سرزمین مبتنی بر حفاظت محیط زیست و احیای منابع طبیعی
*ایجاد سازوکار مناسب برای رشد بهره وری عوامل تولید (انرژی، سرمایه،نیروی کار،آب، خاک و...)
محور فعالیت:
*استفاده در امور مدیریتی ، برنامه ریزی، ارزیابی ، تجزیه و تحلیل
* انجام طرح های تحقیقاتی شامل( تهیه انواع بانک های اطلاعاتی، پهنه بندی مخاطرات طبیعی نظیر سیل، خشکسالی،حرکات توده ای و همچنین فعالیت های علمی ( اجرای طرح های کاربردی نظیر: مکان یابی مراکز خدمات رسانی شهری، روستایی و صنعتی) در سطح ملی و منطقه ای
*برگزاری کارگاه های آموزشی
*برگزاری نشست ها و سمینارهای علمی
مرکز خدمات تخصصی گیاهان دارویی
امروزه اهمیت گیاهان دارویی در سطح جهان بر کسی پوشیده نیست. بر اساس آمار سازمان بهداشت جهانی بسیاری از مردم جهان برای درمان انواع بیماری ها از 20000 گونه گیاه دارویی متداول استفاده می کنند.
عوارض سوء استفاده از داروهای شیمیایی ، استقبال بالای مردم نسبت به استفاده از گیاهان دارویی و همچنین تجارت پررونق این صنعت موجب شده است امروزه میلیون ها نفر از مردم جهان در زمینه جمع آوری، کاشت،برداشت،فرآوری و سایر جنبه های گیاهان دارویی فعالیت داشته باشند.
در کشور ما به دلیل وجود تنوع اقلیمی مناسب، گونه های مختلفی از گیاهان بین 8000 تا 10000 رشد می کنند که در این بین تعداد گیاهان دارویی تا 2300 گونه تخمین زده می شود که رقم بسیار بالا و درخور توجهی است .
استان لرستان 7/1 درصد مساحت کل کشور را به خود اختصاص داده است . این استان از محدود مناطقی است که آب و هوایی متنوع و گوناگون دارد و تنوع اقلیمی آن کم نظیر است. میانگین سالانه بارندگی 570 میلیمتر است همچنین خاک های استان بسیار غنی از مواد غذایی می باشند. این استان با پوشش گیاهی تقریباً دو میلیون هکتاری جنگل و مراتع یکی از منابع مهم اکولوژیکی طلای سبز ایران به شمار می رود.گونه های متعددی از گیاهان داروئی کشور از قبیل انواع گندمیان، پروانه آساها، چتریان، نعناعیان و ... در آن رویش فراوان دارند.
با توجه به موارد مذکور، مرکز خدمات تخصصی گیاهان دارویی جهاددانشگاهی واحد لرستان با هدف دستیابی به توسعه در سطوح منطقه ای و ملی و رسیدن به جایگاه مناسب در زمینه های کشت،تولید و فرآوری گیاهان دارویی در سال 86 شروع به فعالیت نموده است.
مهمترین زمینه های تحقیقاتی این مرکز به شرح زیر می باشد:
*معرفی گونه های دارویی،معطر و ادویه ای ،رنگده استان و منطقه
*بررسی و انتخاب روش های مناسب بهره برداری محصولات فرعی جنگل و مراتع
*احداث کلکسیون های زنده گیاهان دارویی، ادویه ای و معطر بومی کشور و همچنین جمع آوری گونه های دارویی برای اطلاعات هرباریوم
*احداث خزانه و گلخانه های تحقیقاتی گیاهان دارویی
*عملیات زراعی گیاهان دارویی
*استخراج مواد موثر از گیاهان دارویی و محصولات فرعی آنها
*تعیین مناسب ترین زمان برداشت محصول و یا اندام گیاه برای استخراج و دستیابی به حداکثر کمیت و کیفیت مواد موثر
نظر شما :