معرفی بانک خون بندناف جهاددانشگاهی واحد لرستان
بانک خون بندناف رویان با در اختیار داشتن نیروهای متخصص و مجرب در زمینه نگهداری و ذخیره سازی خون بندناف و بهره گیری از دانش و تخصص محققان پژوهکشده رویان و با امتیاز پیشگامی در زمینه فناوری سلول های بنیادی در سطح ملی و منطقه ای و اخذ استانداردهای روز دنیا در زمینه های مدیریت کیفیت، ایمنی و بهداشت و زیست محیطی به منظور ارتقای دانش و آگاهی عمومی جامعه از کاربرد سلولهای بنیادی و ایجاد زمینه مناسب برای بهره گیری از یک زندگی سالم تر برای نسل های آینده، در سال 1388 در استان لرستان افتتاح و فعالیت می کند.
خون بند ناف(Cord blood)چیست؟
خون بندناف که به عنوان خون جفتی شناخته شده است خونی است که در جنین در حال تکوین داخل رحم جریان دارد. پس از تولد نوزاد، خون باقیمانده در بندناف و جفت که غنی از سلولهای بنیادی است بعنوان یک زباله بیولوژیک دور ریخته می شود. سلولهای بنیادی که از بندناف گرفته می شوند بسیار پرتوان و نامیرا هستند و همچنین در اثر تکثیرهای پی در پی دچار پیری نمی شوند، به طوری که با تزریق و یا جایگزینی آنها در مناطقی که بصورت جدی آسیب دیده اند می توانیم به بهبودی آن کمک نمائیم.
بانک خون بند ناف در ایران:
بدنبال کسب نتایج ارزشمند در درمان بیماریهای لاعلاج با استفاده از سلولهای بنیادی تشکیل بانکهای نگهداری خون بندناف مورد توجه قرار گرفت بنحویکه امروزه بانکهای متعددی بصورت عمومی و اختصاصی جهت ذخیره سازی خون بندناف در سراسر جهان راه اندازی شده است در کشورمان نیز در سال 1384 به همت پژوهشگاه رویان جهاددانشگاهی و با همکاری شرکت گسترش صنعت علوم زیستی (لیدکو) ، شرکت فناوری بن یاخته های رویان فعالیت خود را آغاز نمود و در سال 1385 موفق به اخذ مجوز فعالیت از وزارت بهداشت درمان وآموزش پزشکی شد و در حال حاضر بانک خون بندناف این شرکت خدمات جمع آوری جداسازی و ذخیره سازی سلولهای بنیادی خون بندناف نوزادان را با توافق والدین ارائه می کند.
بانک اختصاصی(private Cord blood Bank):
در این بانک،خون بندناف با حفظ هویت خانواده متقاضی برای آنان ذخیره سازی می شود تا در صورت نیاز خانواده آن را در آینده برای خود و یا فرد دیگری که از نظر ژنتیکی با نمونه سازگاری کافی داشته باشد مورد استفاده قرار دهد.
بانک خون عمومی(public Cord blood Bank):
در این بانک، خانواده هایی که مایل باشند می توانند خون بندناف نوزاد خود را اهداء کنند تا برای فرد دیگری که نیاز به پیوند دارد مورد استفاده قرار گیرد.بدیهی است نمونه اهداء شده در مالکیت بانک خون بندناف عمومی بوده و ضمانتی وجود ندارد که فرد اهداء کننده در آینده خودش از آن استفاده کند.
فرآیند عضویت و نگهداری نمونه در بانک خون بندناف جهاددانشگاهی لرستان:
مرحله اول: انجام آزمایشات مادر در ماه نهم بارداری
به منظور اطمینان از سلامت مادر بر اساس استاندارد جهانی NETCORD آزمایشات زیر باید قبل از عقد قرارداد انجام شود:
RPR(VDRL)/HBS Ag/HBS Ab/HBC Ab
HCV Ab/HIV (I/II)/CMV(IgM,IgG)/HTLV(I/II)
تبصره: لازم است خانواده قبل از هرگونه اقدامی جهت انجام آزمایشات با دفتر نمایندگی بانک خون بندناف تماس برقرار نموده تا در جریان آخرین تغییرات آزمایشات قرار گیرند.
مرحله دوم: تائید آزمایشات توسط واحد پذیرش و عقد قرارداد و دریافت کیت خونگیری
مدارک موردنیاز جهت عقد قرارداد عبارتند از:
*کپی شناسنامه زوجین ( صفحات اول و دوم و توضیحات)*کپی کارت ملی زوجین*اصل جواب آزمایشات مادر
*اصل فیش پرداخت هزینه و دو کپی از آن
بعد از عقد قرارداد که توسط پدر انجام می شود کیت خونگیری تحویل داده شده و توضیحات لازم توسط پذیرش در خصوص نحوه هماهنگی با کارشناس خونگیری و آماده سازی کیت ارائه می گردد.
مرحله سوم: جمع آوری نمونه
فرآیند جمع آوری خون بندناف بصوررت کاملاً استریل،بدون درد و بدون تداخل در روند زایمان ما در صورت می گیرد خونگیری می تواند بصورت داخل و یا خارج رحمی انجام می شود در هر دو صورت هیچگونه آسیبی به مادر یا نوزاد وارد نمی شود.حجم خون جمع آوری شده می تواند حداقل 40 سی سی باشد کل فرآیند کمتر از 5 دقیقه بطول می انجامد.
مرحله چهارم: تحویل نمونه جمع آوری شده با بانک خون
پس از جمع آوری خون بندناف،کیسه خون طبق دستورالعمل ارائه شده درون فلاسک قرار گرفته و حداکثر طی 24 ساعت و با حفظ دمای حدود 22-15 درجه سانتی گراد به بانک خون بندناف منتقل می شود.
مرحله پنجم:پردازش سلولی و فریز نمونه
نمونه دریافت شده ابتدا از نظر حجم و تعداد سلول مورد بررسی قرار گرفته اگر حجم آن حداقل 40 سی سی باشد وارد آزمایشگاه پردازش سلولی می شود در غیراینصورت قرارداد فسخ شده و طبق قرارداد هزینه عودت می گردد. بر روی نمونه هایی که حداقل شرایط استاندار را دارند بررسی آزمایشات میکروبی و ویروسی، HLA و سنجش کلنی و فلوسیتومتری انجام شده و نهایتاًدر شرایط دمایی 196- درجه سانتی گراد در تانکهای مخصوص فریز و برای مدت طولانی نگهداری می شود.
مرحله ششم:صدور کارت فریز
مطابق استاندارد NETCORD مادر 6 ماه بعد از زایمان بعد باید آزمایشات ماه نهم را تکرار نماید.
بنابراین صدور کارت فریز منوط به دریافت جواب آزمایشات مادر، کپی شناسنامه کودک و فرم سلامت کودک 6 ماه بعد از زایمان می باشد.
نشانی:
خرم آباد – کوی جهادگران- نبش خیابان صدرا - ساختمان معاونت پژوهشی جهاددانشگاهی واحد لرستان - طبقه 2
تلفن: 33236628 فکس: 33212000-066
شماره همراه: 09167430080
WWW.RSCT.IR
نظر شما :